Mitt tal från igår…

Igår hade jag som sagt äran att invigningstala på Växjö pride tillsammans med den fantastiska Robert Fux. Här är mitt tal:

Hej Växjö Pride!

En mycket speciell och viktig vecka startar idag – femårsjubileum för Växjö Pride – en vecka där vi i Växjö kan visa oss själva och alla andra vårt mod, vår öppenhet och att vi i Växjö gör skillnad genom att inte göra skillnad på någon. Och att vi har tillit och respekt för varandra– helt enkelt kärlek åt varandra!

Historierna är många om att vi har människor (vänner, kollegor, släktingar) i vår närhet som säger att de inte vågar visa eller berätta sin önskan, sin kärlek, sina tankar för andra. Framför allt inte för föräldrar och släktingar. Detta av rädsla av att man ska bli utstött, inte får vara med om gemenskap, inte känna sig älskad av dem som betyder mycket för dem. Anledningen till deras rädsla är ju ofta kopplad till andras verklighet där vänner, kollegor, släktingar och närmaste familjen just visat att man inte respekterar eller har tillit till en persons önskan om vad deras lycka är, vilken kärlek de har, vem eller vilka de älskar, att man utestänger och att man gör personer ensamma.

Personligen är detta min absolut största skräck i livet – att inte mina och våra älskade barn Felix och Tova inte skulle våga berätta för mig eller pappa Anders om deras kärlek, om något de tror på eller något de gjort i rädsla för att jag som mamma inte skulle tycka om, stänga ute dem eller sluta älska dem. Att jag genom min egen inskränkthet får mina älskade barn att välja ett liv de inte blir lyckliga i, av rädsla för min reaktion. Eller att jag genom min egen inskränkthet skulle få mina egna barn att kanske vända mig ryggen och att jag själv blir ensam utan dem.

Allt börjar med oss själva och vårt egna beteende och hur vi agerar och berättar –  det är inte någon annans! Det är därför jag sedan barnen var riktigt små pratat och tjatat om att vad det än är de vill berätta så kommer jag lyssna, att jag alltid kommer att älska dem och att jag alltid kommer finnas för dem och att de är underbar. Att så länge de visar respekt för sig själva, andra människor, andras saker och andras val, ha förståelse att kärlek är mellan människor – så kommer jag vara stoltast i världen.

Som sagt det börjar med os själva – inte någon annan – och hur mitt och ditt beteende är. För mig är en grundpelare kärlek också respekt. Visa respekt för andra människor, men likväl för andras ägodelar och för det gemensamma och för det privata. Visa respekt genom att inte agera troll i olika medier som sprider falskhet eller insinuera och spekulera. Det skapar osäkerhet, rädsla och olycka för såväl enskilda men även för grupper. Detsamma om man på jobbet inte följer beslut eller motarbetar det som är sagt och alla andra önskar göra. Det är varken respektfullt, att visa tillit eller kärleksfullt.

Växjö är känd av många olika orsaker – idrott, kultur, gastronomi och jag har en önskan och förhoppning att vi ska bli en stad och kommun som är känd för sin kärlek och respekt – det ska vara lika naturligt som vårt kranvatten. Det ska gälla alla och alltid.

Tänk vilken härlig stad och kommun vi då har, där vi både kan bo, leva och verka utan skadegörelse, troll och där trygghet och kärlek skapar ett starkt hållbart samhälle.

Det här just det här som gör att den här veckan är så extremt viktigt och därför ska vi just nu i det här ögonblicket. Den här veckan och nästa och nästa – fundera över hur vi kan bidra med respekt, med trygghet och med kärlek för oss alla. Det börjar med oss själva och vi alla kan göra skillnad.

Så låt oss alla visa att Växjö gör skillnad genom att inte göra skillnad på någon annan i ett Växjö som står för kärlek och därigenom respekt och att vi har tillit till varandra!

//M

Annonser