Budgetdiskussioner och första spadtag

Jag har nog aldrig varit så glad över det blöta som faller ner från himlen. Regn som gör att det sista (?) av snön nu smälter bort. Efter att upplevt en påsk där tid med släkt, vänner blandats med snöoväder och kyla, så känns regnet och den annalkande tvågradiga siffran på termometern extra härlig. Äntligen!

I dagarna två kommer nu kollegor från både tjänstepersonled och politikerled träffas för att summera och ta lärdom av 2017 men även fokusera framåt för att bereda för kommande budgetdiskussioner. Växjö har en god tillväxt med många inflyttande personer, företag etablerar sig här och ja – det är bra. Utmaningen som vi har i denna härliga, expansiva kommun är att kommunens demografisiffror framöver visar att vi liksom övriga Sverige får färre som jobbar. Fler äldre och färre i den så kallade arbetsföra åldern vilket är en utmaning som vi i Växjö men även i övriga kommun-Sverige jobbar med. Förväntan på vår kommunala service ökar med tillväxten så klart och då skatteintäkter inte är lika med det behov som finns är det ekvationer som många nu måste kraftsamlas kring. Dock – vi har en enorm fördel då vi är just en tillväxtkommun. Jag har många dialoger och diskussioner med mina kommunchefs- och kommundirektörs-kollegor i Sverige och jag vill säga att de flesta har samma utmaning. Men många står dessutom inför utflyttning och avflyttning – det har inte vi och det är en enorm fördel. Så med känslan av att vi står starka och att vi har en fördel jämfört med många andra kommuner ser jag fram emot två fulla dagar av information, diskussion och nätverkande med kollegor.

Veckans onsdagstips blir att ta del av första spadtaget för vår nya station och vårt nya stadshus. Klockan 12.00 på fredag 6 april är det dags och alla är såklart hjärtligt välkomna. Vi ses utanför Växjös gamla stationshus (det gula huset) och det blir underhållning tal och såklart spadtag.

//M

Annonser