Vatten… stan är full av vatten…

Då blir det torsdagstips idag, jag är i Stockholm och det blev därför inget bloggat igår😊 Och denna vecka vill jag tipsa om att det fortfarande finns så himla mycket intressant att ta del av under vår framtidsvecka Earth Week.

Fredag och lördag ger oss verkligen en fantastisk final. Föreläsning av Martin Elmenäs (från SVT) och vår egen Henrik Johansson. Man kan delta i schnippeldisco, vattenbar, springa lopp runt våra sjöar, plogga och att få inspiration till att laga kläder och cyklar. Temat är vatten och mycket vatten utlovas! Vi har också den här veckan, just för att uppmärksamma vattnets betydelse, en spännande meny i våra skolor. Menyn bygger på att vi använder råvaror som inte kräver så mycket vatten att producera. Även andra veckor jobbar vi med att göra måltiderna hållbara, men denna vecka alltså fokus på vatten hos vår måltidsorganisation, kul!

Allt om Earth Week här, välkomna!

Ja, jag är i Stockholm ja. En annan vatten-stad. Jag har dels varit på styrelsemöte men även på möte där jag träffat alla kommunchefer/direktörer i Sverige. Bra för nätverkandet, att få inspel hur andra kommuner gör saker och ting men även förmedla det goda arbetet vi gör både internt i vår egen organisation men även i hela vår kommun. Härligt på alla sätt. Vår huvudstad visade en lika fin sida som vår egen stad och kommun med sol, kyla och just mycket vatten, en internationell stämning, många företag och nya etableringar och puls – ja precis som hemmavid tänker jag 😊

Ett sak, som jag reagerade starkt på, måste skriva av mig om. Jag har tidigare nämnt min allvarliga allergi för skaldjur. Allergimedicin är till 99 procent alltid med mig och jag förmedlar alltid till kollegor och vänner var jag har dem i väskan, på kontoret och så klart hemma ifall en olycka inträffar (det hände i höstas som jag skrev om då). Och nu såklart på välrenommerade restauranger i vår storstad. Första dagen var valet fisk eller kött. Och då vi i familjen lovat att minska köttkonsumtionen under veckorna siktade jag på fisken. På den välformulerade skylten kunde jag läsa att det var kolja med sås och att rätten var gluten-, laktos- och köttfri. Mina känselspröt blev på helspänn, det står inget om skaldjur men hur luktar det… det var många andra kryddor i och kötträtten precis bredvid var full av indiska smaker, så svårt för luktsinnet som tog in kummin, curry, vitlök och annat gott. Jag stannade den trevlige servitören och frågade om det var skaldjur i fisken. Svaret ”nä det tror jag inte” vågade jag inte lita på, utan jag bad hen att gå till kockarna för att säkerställa att det INTE är några skaldjur i fisk eller sås. Hen gick iväg på ett, som jag tolkade det, lättstött sätt. Hen kom tillbaka och meddelade att nej, inga skaldjur i fisken förutom att såsen har en hummerfond. Jag ställde min vanliga fråga om vad hummerfond är gjord av vilket gjorde hen röd i ansiktet. Men ära till personen som tackade för att jag ökat kunskapen hos hen!

Exakt samma hände på kvällen när jag gick ut för att ta en bit kvällsmat: ”nej, inga skaldjur men jovisst det finns shellfish i salladen”… Otroligt, är mitt ord och jag är kan säga att jag känner mig alltid glad, trygg och tacksam över de restauranger vi har hemma i Växjö kommun. Då är det inte bara skyltat att det är laktos eller glutenfritt utan även om det finns nötter och skaldjur i. Och om det inte finns skyltar har jag inte fått information likt den jag mer än en gång fått här i storstaden. Hummerfond är gjort på fond av hummer och hummer är skaldjur. Shellfish är inte äkta skaldjur, men den är dränkt av substans som är baserad på saker från skaldjur… Då min tvillingsyster drivit restaurang i Blekinge i över 15 år vet jag hur mycket fakta, kontroll och kunskap det krävs för att en krögare ska kunna överleva i stenhård konkurrens. Och en viktig del är just att förstå och informera sina kunder om allergier.

Och ni som undrar – om jag signar ner med svullna blåa läppar (går på ett par sekunder) så är det bara att rota i min väska. I en rosa och glittrande miniväska ligger såväl piller, spruta och inhalator. Om det inte gäller mig kan det finnas någon annan som behöver och då vet ni om att jag har medikament som kan hjälpa en annan medmänniska som råkat få i sig något som innebär risk för eget liv.

Ha en fin torsdag!

//M

Annonser