Tack Ingvar

Från denna vecka kommer ju nya blogginlägg onsdag och fredag istället (eftersom jag nu även finns och sprider vårt arbete på Instagram). Men min känslosamma söndag gjorde att jag kände att jag behöver skriva några ord.

Jag var anställd på IKEA i drygt nio år. År som lärt mig enormt mycket. Och i grunden lärde jag mig det av en man som satte såväl IKEA, Älmhult, Sverige och världen på kartan. Igår gick han bort, 91 år gammal. Samtalen, sms:en och tankarna igår var många  – såklart innehållande sorg men också tacksamhet för en person som gjort så mycket för så många. Tack Ingvar.

En tanke som kom till mig i sorgen igår kväll var ordet fika. Ett ord som IKEA spridit över världen. På alla kontor (i vart fall alla de jag varit runt i världen) var det alltid en skrift, en väggskrift eller liknande med ordet fika på. Något som inte alls finns i övriga världen men som nu de flesta av 150 000 IKEA-anställda vet om vad det innebär. Så spridandet av ordet fika, bokstaven Ä (som även hjälper till när vi ska berätta hur vårt Växjö uttalas) och många av våra småländska orts/by- namn är något som också är ett arv efter Ingvar.

Veckan är intensiv som vanligt  – en hel del kundbesök men det jag nu fokuserar på är vårt koncernledningsmöte där strategier kring Sveriges bästa skola, tillväxt och näringslivsfrågor står på agendan för våra bolags-vd:ar och förvaltningschefer. På koncernledningsmötet får vi besök och inspiration från ledare på IKEA som ska sprida kunskap till oss som vi egentligen inte vet om att vi inte vet. Allt för att få igång tankekraften hos oss alla och då få oss att sätta igång aktiviteter i våra bolag och förvaltningar, som leder oss framåt inom dessa områden.

Lördagens kulturevenemang var en rejäl kick – först Växjö Lakers match mot Djurgården som trots förlust innehöll allt med förlängning och straffar. Sedan Kulturnatten. Vi släntrade hem på natten, evenemangsfyllda efter att besökt det mesta. En succé även i år.

Ha en fin vecka.

//M

Annonser