Pressträff med Linné-krydda och tips till dig som anhörig

Igår kom beskedet att en myndighet flyttas till Växjö från Stockholm – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som arbetar med ungas levnadsvillkor och det civila samhällets förutsättningar samt har ett särskilt ansvar för att främja ungdomars förutsättningar för delaktighet och inflytande.

Cirka 80 personer arbetar där och flytten ska vara klar februari 2019. Civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström gästade oss igår för en pressträff och sa då bland annat att en anledning till att de valt Växjö är den fina samverkan som finns i vår kommun, att myndigheter, universitetet, näringsliv och kommun. Vi säger varmt välkomna till denna myndighet, och jag och vi kommer stötta etableringen för att säkerställa att det blir bra för alla inblandade!

linnéDet blev också en speciell pressträff eftersom fantastiska personalen på vårt stadsbibliotek, där pressträffen hölls, nämnde att vi i vårt bibliotek har en av Linnés första anteckningsböcker. Anna Ekström som sa att hon är ”en riktig boknörd” blev minst sagt nyfiken och personalen hämtade då boken (och fler böcker, bland annat en från 1200-talet som annars hålls inlåsta) och visade den för henne och Ardelan som var helt betagna. Ministrarna fick verkligen med sig ett härligt minne hem från Växjö, vid sidan av pressträffen.

Igår var jag också på invigning av Pär Lagerkvistskolan. Det är något visst att komma in i en helt ny byggnad med alla dess nya lukter, men det är än mer speciellt att komma in i en byggnad med härliga barn. Sång, tal och ballongsläpp upp i luften blev det och jag är säker på att vår egen nobelpristagare Pär Lagerkvist var med oss på något sätt och att han var extra glad att vi uppmärksammar hans gärningar genom att döpa Växjös största skola efter honom. Förutom det sprang jag på en gammal kompis som jag inte sett på 30 år. Det visade sig att Cilla min gamla kompis numera är arkitekt och är hjärnan och pennan bakom arkitekturen av skolgården. Öppet hus för allmänheten på skolan är det på lördag 10-12!

Torsdagstipset blir till dig som är anhörig till någon med någon form av fysisk, psykisk eller kognitiv nedsättning. Varje tisdag 17.30 anordnas nämligen promenadgrupp för anhöriga. Promenad runt Trummen, fika efteråt och bara prata med andra i samma situation? Ett mycket fint initiativ av våra anhörigkonsulenter tycker jag.

chefensdagNu vidare till dagens träff med alla chefer i vår kommun. Extern föreläsare om förändringsledning står på agendan, men också hur vi ska ta det vidare hos oss. Allt för att kunna navigera i en värld som ständigt är i förändring.

//M

Annonser