Besvikelse men en skylt som ger hopp

Besviken och ledsen. Så känner jag  mig efter händelsen i natt då Parketten på Folkets Parkområdet i Växjö brann ner. Parketten var ett samlingsställe för människor med psykisk ohälsa – ett ställe att komma till för att prata, fika, se på film och göra aktiviteter som passar medmänniskor som inte har många andra ställen i vårt samhälle att ”bara vara” på utan några måsten! Nu finns inte det stället kvar. Lågorna har ätit upp både innehåll, byggnad och trygghet, glädje och meningsfullhet för de många som brukar vara där.

Och inte nog med det. Branden förde med sig att 200 personer fick ge sig ut i ösregn strax innan klockan fyra på morgonen då deras trygghet i grannbyggnaden Butapalats hotell försvann och de behövde evakueras på grund av rökskador och annat. Detta är de viktiga mjuka värdena som gått förlorat och om vi också lägger på det kapitalresursslöseri som också innefattar skattebetalares pengar och tid, så känns just ordet besviken än mer allvarligare och djupare.

Glädjande är dock det fantastiska arbete som många av våra medarbetare gjort under natten, morgonen och dagen. Stort tack till vår personal i krisstödsgruppen, säkerhetsgruppen, på Parketten naturligtvis, på Bergendahlska gården och tack till kommunikatör och pressansvarig som varit spindlar i nätet för många verksamheter. parketten.jpgOch ett stort stort tack till Borgmästaren som öppnade upp sin verksamhet tidigt för att ta emot evakuerade personer från Butapalats så att de där kunde få värme, frukost och lite trygghet mitt allt detta kaos. Och också tack till alla ni övriga medarbetare och invånare som stöttat via mail, telefon och samtal som vill hjälpa och stötta  på alla sätt och vis. Det gör att jag fortfarande tror!

Och… underbara Räddningstjänst som mitt i allt släckningsarbete i natt tog sig tid och monterade ner Parketten-skylten! Så när nya lokaler är bestämda kan vi sätta upp vår gamla skylt som bär minnen av mycket fin gemenskap och värme och en tro på framtiden!

//M

 

Annonser