Frökanon och kalkbomb

kanonTvå nya ord att lära sig efter att det snackats rejält om dessa i veckan. Det första är frökanon.

För ett av Växjös industriområde håller på att förvandlas från en otillgänglig del av staden till en grön oas för människor och insekter. Utvecklingen av Ledningsgatan på Västra Mark är en del av Lokala naturvårdssatsningen där Växjö kommun har fått bidrag från Länsstyrelsen för satsningar på naturvård och friluftsliv, bland annat genom utveckling av outnyttjade områden, naturreservat och digitala satsningar. På Ledningsgatan i Västra Mark har därför en frökanon spritt fröer över ett nästan 2 hektar stort område. Till sommaren kommer det här, idag ganska otillgängliga området, att kantas av ängar där man både kan gå och cykla genom ett grönt stråk. Det ska bli en plats för både växter, bin, fjärilar och människor.

Det andra ordet är kalkbomb. Det heter det ju inte egentligen, men Smålandsposten hade som rubrik att vi bombade Växjösjön med kalk och det var en bra och rolig beskrivning tycker jag. För det var många som undrade vad det var som cirkulerade över Växjösjön i veckan och vad den släppte ner. Och svaret var alltså att vi med hjälp av helikoptern sprider ut kalk i lagunerna i Strandbjörket för att öka sjöbottnens kapacitet att binda fosfor som annars läcker ut och orsakar algblomning i sjön.

Bra saker som Växjö kommun gör för att skapa en hållbar framtid och som väckt uppmärksamhet i veckan alltså.

Vårt valborgsfirande i Växjö tipsade jag om redan igår. Jag vet också att många andra orter i vår härliga kommun har gemensamma firande så det finns all anledning att tillsammans med övriga grannar gå ut och sjunga in våren på söndag. Så återigen, ha en fin valborgsmässohelg!

//M

 

Annonser