Äntligen officiellt – nu börjar nästa fas!

underetttak-atriumSedan december har vi i stadshusprojektets jury haft munkavel gällande vårt arbete att ta fram ett första förslag på ett nytt stads- och stationshus. Många frågor har kommit till mig och oss alla i juryn och då vi normalt har som kutym att alltid delge och vara transparanta inför såväl kollegor, invånare, företag och media har det ibland varit en utmaning. Men det gick bra och arbetet har, som jag tidigare skrivit om, gått oerhört bra.

En extra lättnad kände i vart fall jag när vi i tisdags kunde förmedla att Arkitekttävlingen nu är avgjord. Det blev White Arkitekter som med sitt förslag ”Under ett tak” vann arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus. Målet och tanken med huset är att det ska bli en helt ny mötesplats i Växjö och en modern arbetsplats för kommunens medarbetare. Byggnaden förenar resenärer, stadshusbesökare och växjöbor under ett och samma tak – ett vardagsrum mitt i staden.

Så nu är en milstolpe klar, men det är egentligen nu allt detaljarbete börjar. Interiörplanering där vi tittar på arbetsplatsmiljöer och mötesmiljöer, lokalisering av alla intressenter och fortsatt projektering pågår just nu. Ett arbete som är ett samspel mellan många intressenter såsom Jernhusen, oss i kommunen, olika projektgrupper och fackliga företrädare. Ett samspel som vi hoppas resulterar i så bra miljöer som möjligt för alla berörda. På bilden syns Whites vision om hur det skulle kunna se ut när man tittar ner mot stationen, men det är alltså sådant vi ska titta på nu!

De reaktioner jag fått ta del av, både från företagare, invånare och kollegor, har i huvudsak varit mycket positiva. Extra roligt är att jag redan fått ett par inbjudningar från andra delar av Sverige för att prata om vårt stadshusprojekt och hur vi tänkt kopplat till hållbarhet och Europas Grönaste stad.

Vi vet om att det finns många som har frågor så därför kommer vi att ta tag i olika aktiviteter för att just involvera alla intressenter såväl inom som utanför själva kommunhuset – mer om det inom mycket snar framtid J Om du vill läsa mer om det pågående arbetet på stationsområdet nu direkt hittar du mycket information på http://www.vaxjo.se/-/vaxjostationsomrade/ .

Ska inte heller glömma torsdagstipset! Det blir kort och gott Kulturnatten nu på lördag. Konst, teater, dans, musik, gastrovandring, drop in-vigsel, ja allt du kan tänka dig. Under några timmar förvandlas Växjö verkligen till en kulturell oas! Varmt välkomna hälsar vi – läs programmet här eller ladda ner kultunatts-appen till din smartphone.

//M

 

Annonser