Det där ordet våld…

Det har tagit ett par dagar för att samla ihop mina känslor efter ett besök jag gjorde i mellandagarna. Jag besökte vårt Familjefrid Kronoberg. De arbetar med alla former av våld i nära relationer.

Ordet våld har för mig fått en liten annan innebörd efter mitt mycket givande möte med dem. Jag fick höra om våld i bemärkelsen att personer utsätts för ekonomiskt våld, där exempelvis frun inte får ta hand om sina egna pengar utan måste be sin partner om hon ska köpa mjölk eller kanske blöjor till barnen. Men också psykiskt, fysiskt och sexuellt våld både mot maka, make, barn, far- och morföräldrar. Allt inom de så kallade hemmets trygga väggar.

Jag fick höra exempel – inga namn och inget som gjorde att jag på något sätt kan få reda på inblandade personer – som gjorde mig rätt bedrövad. Men jag fick också höra berättelse där det finns mycket hopp och glädje, där förövarna själva tagit kontakt, för de förstått att deras beteende inte är ok och att de skadar den eller dem de älskar genom sitt beteende. Inga journaler förs, det råder total tystnadsplikt – men självfallet som inom all verksamhet så finns en anmälningsplikt när det finns oro för ett barn.

Läs mer på www.familjefridkronoberg.se . Och ni alla som jobbar på Familjefrid med Monika Nielsen i spetsen – stort tack för att ni finns där för de många utsatta och också för förövarna, så att fler ska få känna trygghet i sin nära relation!

Så torsdagstipset: Om kylan får vara kvar och det finns möjlighet så hoppas jag ni vet att vi spolar isar här och var (förutom att allmänhetens åkning inomhus ju finns hela vintern oberoende av vädret) i kommunen. Vet att många älskar att åka skridskor och vi får många frågor om var vi spolar och inte. Här kan du läsa mer om det. Så tipset är att ta sig ut på isen!

Men måste tipsa om en annan sak också, att kika på följande länk med filmer om vårt arbetet kring Agena 2030. Vi kickstartade den 6 december då konferensen ”Från globala mål till lokalt arbete” genomfördes. Nu är filmerna från konferensen klara och ligger på vår webbplats och på Youtube så gå gärna in och läs och se filmen. Jag hoppas att ni alla blir lika inspirerade och engagerade som jag, kring  arbetet och vårt allas ansvar att få ett än mer hållbart samhälle för framtiden! Här finns bland annat Ida Texells uppskattade inspirationsföreläsning och en film med flera av deltagarnas tankar och visioner om Agenda 2030. Sprid gärna filmerna vidare i dina nätverk och välkommen med feedback.

//M

Annonser