Konsten het i kylslaget Växjö

Brr… vintern är här. Men vackert med lite vitt ute ändå. Tekniska förvaltningen hos oss är förberedda för snö och gick igår ut med information på facebook om prognosen för idag. Och vad vi gör. Följ oss gärna på facebook för bra uppdateringar om stort och smått.

Annars är konsten minst sagt ett hett ämne i Växjö kommun. Igen. SVT hade i veckan ett långt reportage om vår offentliga konst och hur den rör upp känslor, både positiva och negativa. Och så ska det ju vara. Just nu är det vårt nästa konstverk Pissed Elin som är i fokus.

Som vår konstchef Nicolas Hansson ofta påpekar är det ofta de konstverk som upprört mest när de först presenteras, som sedan älskas mest av Växjöborna. Spegelbollen i Växjösjön och mina egna favoriter ” Jag tänker på mig själv” av Marianne Lindberg De Geer (ofta kallade ”bronskvinnorna” eller ”smala och tjocka kvinnan”) utanför Konsthallen är två exempel på det. Bronskvinnorna känner jag en sån otrolig ömhet mot och de speglar verkligen samtiden genom att vara en reaktion mot vår tids kroppsfixering. Varje gång jag går förbi påminns jag om att vi ska vara stolta i oss själva och att alla människor har lika värde. Även Torbjörn Johanssons ”Alla är” (statyerna i Växjösjön med tjejen i rosa kjol ni vet) är också helt underbar tycker jag. Den symboliserar liv och familj för mig.

”Det finns fortfarande en föreställning om att konst ska skildra det vackra och sköna i livet och så ser inte konst ut idag. Konst ska syssla med att ställa frågor om sin samtid, tycker jag kort och gott.” säger Nicolas Hansson i SVT-reportaget. Jag håller med. Och gläds åt att vi i Växjö inte bara förskönar det offentliga rummet utan också uppför konst som får oss att fundera över vår tid.

Nu önskar jag en riktigt god alla helgona-helg!

//M

 

 

Annonser