Roligt med ännu en nominering – och vilken VÄXJÖ-helg!

Bland Växjö kommuns drygt 6 500 anställda, med massor av avdelningar, enheter, förvaltningar och bolag är det en del som har direktkontakt med de vi är till för (våra medborgare och företag) och en del som jobbar lite mer i bakgrunden. Ingen klarar sig dock utan den andra och vi hänger alla ihop. Just gemensamma krafter så levererar vi service till dem vi är till för – våra medborgare och företag. Att då peka ut någon som är mer viktig än den andra går inte – alla är lika viktiga och beroende på vem man frågar får vi också olika svar – för det hänger ju ihop med vilka behov man just då har.

En del som jag nu känner är väl värld att skriva några ord om är vår måltidsorganisation – en organisation som sedan drygt 1.5 år  fokuserat på att jobba upp en professionell organisation med kockar och måltidsbiträden. Och som har maten, måltiden och måltidsupplevelsen för alla våra elever och omsorgstagare som sin arbetsuppgift. Allt sker i mycket nära samarbete med utbildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen. Det har stundom varit en ”skumpig” väg  – något som är ganska vanligt då personal ska flyttas samman, att styrningen ändras, att uppföljning ändras och förväntningar ändras på vad som ska göras och inte göras. Det tar tid och det måste det få göra för målet är ju att Växjö kommun ska ha en professionell och bra måltidsorganisation som ger en kvalitativ och bra mat. Mat och måltider är ett område som är laddat på alla sätt – vad är gott, vad är nyttigt och vad är bäst för just mina närmaste . Det är svårt att vara objektiv och om vi skulle fråga alla föräldrar och släktingar skulle vi säkert få lika många olika svar som antalet vi frågat. Därför förlitar vi oss på expertis, utbildade dietister, kockar med mera för att göra allt vi kan för att klara våra uppgifter, men som alltid kan vi alltid bli bättre. Input, tankar och idér från  elever, föräldrar, omsorgstagare och anhöriga är alltid välkomna.Ni som önskar ge synpunkter – gör det gärna direkt till måltidsorganisationen på info@vaxjo.se (märk ditt mejl med ”måltidsorganisationen”). Vill du hellre ringa så gör du det på 0470-410 00.

Extra roligt är att en av våra chefer inom måltidsorganisationen – Sofia Herbertsson – har blivit nominerad till priset ”Offentliga maten” av Smålands och Ölands gastronomiska akademi. Sofia är nominerad tillsammans med två andra och vi är många som nu håller tummarna för att ”vår” Sofia vinner. Samtidigt är jag mycket stolt att hon är med som nominerad. Det är ett erkännande i sig. Under årets MAT2016 i september får vi veta om hon har vunnit.

VÄXJÖ har synts och talats om för fullt i såväl sociala och andra medier den gångna helgen – vår egen stadsfest har inneburit många skratt och upplevelser för alla. En stadsfest som står för mångfald, öppenhet och hållbarhet och som påminner oss om att inte glömma den tid då Sverige, och framför allt vår del av Sverige, stod för en emigration till andra länder då Sverige inte kunde ta hand om de människor som bodde här. Ordet flyktingvåg fanns nog inte då Karl-Oskar och Kristina emigrerade från ett urfattigt och stenigt Småland för att söka lyckan och försörjning i det stora Amerika långt  bort i väst. Då var det vi som flydde – nu är det vi som tar emot de som flyr. Även om helgens aktiviteter inneburit mycket roligt har det också inneburit allvarsamma diskussioner och för mig tankvärda samtal. En rundtur i Utvandrarnas hus vid Växjösjön  fick många att bli påminda om att vi alla (oavsett kön och nationalitet) är ganska lika när det gäller önskan att hitta trygghet, framtidstro och försörjning för sig själv och sina barn.

Jag är dock fylld av härliga känslor efter helgen och nynnar på både hårdrock och en låt om Maja piraya…

//M

 

Annonser