Deckare, blåklocketest och Almedalen – snart tar jag och bloggen semester

Sitter på båten på väg mot Gotland och Almedalen. Ska under några dagar både representera Växjö kommun i paneldebatter kring kompetensförsörjning, digitalisering och tillväxt, men också förkovra mig bland de många tusen seminarier som går av stapeln där. Ska blir väldigt roligt och hoppas få med mig många idéer och tankar hem till Växjö igen.

Efter det blir det ett par veckors semester. Inte minst en tid då man hinner läsa. Under min semester plöjer jag massor av böcker – och då gärna deckare. Detta intresse började för massor av år sedan då jag fick Stig Trenters alla deckare som arv från min mormor och morfar. Underbara skildringar av ett Stockholm som jag själv aldrig upplevt och där jag kunde följa huvudpersonen fotograf Harry Friberg på hans eskapader. Jag blev alltid hungrig av att läsa dessa böcker för det var alltid mycket målande beskrivningar av måltider och mat – nästan som att läsa något av en gastronom, enligt mig.

Jag har alla Stieg Trenters böcker, de ligger mig mycket varmt om hjärtat också på grund av dess ursprung och jag läst dem om och om igen. På senare år har även fler favorit deckareförfattare öppnat mina sinnen. Semestrarna i Blekinge brukar börja med att vi går till den lokala bokhandeln och inhandlar ”kassavis” med pocketdeckare. Älskade sonen och älskade dottern har inte samma intresse som mig och maken, men de har ändå alltid haft minst en sommarbok som de drar igenom på sommarlovet. Deckarna och de många sommar-tvdeckare resulterar dock i att min redan stora mörkräddhet ökas på. Jag tål egentligen inte det men jag dras till dessa böcker och tv-serier som en magnet. Ungefär som jag gör kring allt som heter hajar (framför allt vit-hajar). Det är en annan historia som jag kan berätta om vid senare tillfälle…

Jag har fått ett tips att när jag blir rädd så ska jag blunda och tänka att jag ligger i en stor blå blåklocka – det ger trygghet och tar bort min rädsla… Då den första packen av sommardeckare redan är inköpta och jag redan läst ut en föregående helg så testade jag blåklocke-testet i lördags natt då jag vaknade och tyckte mig höra sådant jag inte vill höra i den ganska mörka midsommarnatten. Jag vet inte om det berodde på blåklockan jag tänkte på eller något annat men jag somnade i vart fall och var ganska utsövd söndags morse.

Nu väntar alltså snart några veckor fyllda med bad, utflykter och ”bara vara”, blandat med deckare och blåklockor (men förhoppningsvis inga hajar.) Och från idag tar också mitt bloggande semester! Så nu önskar jag er alla en fantastisk semester och sommar, vad du än ska göra och var du än är. Tips från mig är att njuta och ta hand om er men också ta del av vad Växjö har att erbjuda denna sommar. Kika in på vår hemsida och se vad som händer runt om i vår kommun under juli eller varför inte följa vår facebooksida?

/M

 

Annonser