Säsongens första bad och mer kultur

Vilken helg – Vårstad formade ett av våra många city i kommunen till ett positiv sorl av skratt, musik, kultur, internationell stämning. Innan jag och delar av familjen for till vårt vattenhål i Blekinge så blev det en tur för att just känna av stämningen och vara en del av allt detta härliga.
En annan kulturell, internationell och kunskapshöjande mötesplats där jag gärna hänger ett par gånger i veckan är Stadsbiblioteket. Visste ni att vi firar Växjö Stadsbibliotek  350 år? Och den byggnaden där det nu ligger firar 50 år. Ni kanske inte vet historian kring biblioteket –  som även det är en sak som fyller mig och förhoppningsvis er med stolthet.

Vid Växjö domkyrka fanns det troligen redan under medeltiden en domkyrkoskola med ett tillhörande stiftsbibliotek. Ur gymnasiets äldsta bokförteckning från 1666 kan man utläsa rester av ett medeltida bibliotek. På sensommaren år 1666 satte sig domprosten i Växjö tillsammans med rektorn för det tämligen nyinrättade gymnasiet att inventera både kyrkans och gymnasiets böcker. Den boksamling som blev resultatet av de båda sammanslagna biblioteken, inalles sextiotvå (!) titlar, kom att kallas stifts- och gymnasiebiblioteket och fick sin placering i domkyrkans torn. Detta var början till Växjös bibliotek.

Visste ni att vi nu har ett minibibliotek på  Tallgården i Växjö? Ett nytt bibliotek som har fokus på att vara en mötesplats i Araby. Här erbjuds aktiviteter och pyssel för barn, språkcaféer och högläsning för vuxna samt naturligtvis utlåning av böcker. Det ligger på Araby i Växjö men som i alla våra bibliotek är alla välkomna!

Säsongens första bad tog jag igår – efter joggingrundan vid havet (med ljudet av en skrämmande P1-dokumentär i öronen) så slängde jag mig i plurret. Salt, kallt, gott. Underbart! Jag fick en skeptisk blick av min älskade make när han förstod att jag lyssnar till P1-dokumentärer eller Sommar/vinterpratarna när jag joggar. Det är enkelt för jag älskar hög, härlig musik men då jag fylls av så mycket känsla och takt så jag ökar takten i mina joggingsteg. Prova att jogga till Pharrell Williams ”Happy” eller någon Michael Jackson hit (dvs alla hans låtar enligt mig) eller Spyro Gyra eller Ac/Dc eller….  och försök hålla ditt tempo!  Jag kan inte, utan rusar  för att få ut alla mina känslor och det innebär att hela min tilltänkta joggingrunda blir fel. Att då istället lyssna till röster gör att jag kan fokusera på stegen och joggingrundan – hög underbar känslofylld musik blir det efter rundan istället.

//M

Annonser