Mitt Valborgsmässotal

Det är vår i Växjö, även om april i år har kunnat få oss att tveka, så står vi inför en explosion av grönt och värme. Vi står också inför en tid då vi kommer ut och möts mer än under den kalla vintern. Vi möts ute på garageuppfarten, på promenaden, på balkongen, på konserten, på uteserveringen. Mötena kanske leder till vänskap, till jobbsamarbeten eller varför inte kärlek.
Det är också en tid då vi ser vår stad på ett annat sätt – utan att huttra och längta in i värmen. Vi tar del av vår stad på uteserveringen, vid sjön, på skejtparken och i trädgården och vi träffar de där människorna vi inte träffat på länge.

I år har jag tänkt att våren ska bli en tid för mig att dejta vår stad Växjö och ta del av allt den har att erbjuda, både platser och människor. Jag ska förklara varför.

Sen jag fick äran att bli kommunchef i den kommun jag gillar allra bäst har jag funderat på vad som gör oss lätt att tycka om och få känslor för. Mina känslor har vuxit sig ännu starkare under det här året och jag har blivit ännu mer nyfiken på Växjös människor och miljöer. Det är inte något som är nytt utan jag har alltid känt en speciell känsla. Jag har tidigare år träffat många medmänniskor såväl i Kina, Indian, USA och övriga Europa som gärna berättat att de varit i Sverige. De kommer självfallet ihåg att de varit i Stockholm men övriga städer de besökt är svårare för dem att komma ihåg  -förutom ”a town with strange spelling and difficult for me to prononunce, a name with dottes” – VÄXJÖ frågar jag med bultande hjärta och de säger ofta ja! Det har hänt mer än en gång att jag nästan slängt mig om halsen på dessa människor bara för att de med värme pratar om ”min stad”.
Vad är det för egenskaper som gör att hjärtat bultar och många känner speciellt för Växjö tänker jag? Kan vi gemensamt komma fram till vad för egenskaper så att vi alla hjälps åt att fylla VÄXJÖ med det och på så sätt värnar om vårt VÄXJÖ för att hjälpas åt att säkerställa att vårt varumärke – VÄXJÖ Europas Grönaste stad – vidmakthåller ? Ett varumärke som bygger på hållbarhet och som gör att både vi som nu lever och verkar här men också våra barns barnbarns barn och deras barns barns barn barns barn lever ett gott, fantastiskt liv i en kommun men frisk miljö, företag som blomstrar och där jobb finns, där utbildning ger färdigheter för livet och att man ung som gammal känner sig trygg och kan utvecklas.
Sagt och gjort, för några veckor sen träffade jag ett gäng företagare och växjöprofiler för att prata om vad som utmärker Växjö. Vad är Växjö för oss? Vad kan vi ladda Växjö med för ord och känslor? Är Växjö så bra som jag tycker, eller är det bara jag som haft tur att träffa rätt människor och sett rätt saker. Men nej, det är nog inte tur. Det finns något speciellt här. Något speciellt som byggs på, om och om igen genom de som lever här. De som verkar här. De som jobbar här.
För det här är vad det som sas, och faktiskt det som dom var eniga om:
Det första är att i Växjö vågar vi och här får vi saker att hända. Vi skapar och vi vågar ta ut svängarna. Mod är för mig ett av de vackraste orden, och att Växjö för dessa människor står för mod gör mig stolt.
Det andra som den här gruppen människor tycker kännetecknar Växjö är direkt öppenhet. Här blir man växjobo direkt! Vi är öppna i Växjö, alla är välkomna, man får komma som man är, man får hemskt gärna vara annorlunda, det tycker vi bara bra om och det kvittar om man kommer från grannkommunen eller från andra sidan jordklotetet – alla blir växjöbor direkt och vi vet om att det är grunden till att vi har mångfald och är en internationell stad. Till skillnad från andra städer behöver man inte ha bott här i flera generationer för att få kalla sig växjöbo. I Växjö blir man det direkt! Vi bryr oss om varandra och vi vill samarbeta med andra. Nyanlända, boende som turister möts av ett vänligt – ”välkommen till Växjö!”
Det tredje var att i Växjö kan man leva ett rikt liv utan att för den skull behöva vara rik. Ett underbart uttryck som bygger på att saker finns nära. Avstånden är små och utbudet stort. Restauranger, idrott och kulturliv i mästarklass. Allt i en underbar inramning av våra många sjöar, skogar och stigar. Det kvittar om man bor i Rinkaby, Vederslöv, Lammhult, Braås, Danneborg eller Araby – avstånden är små och utbudet stort!
Så: Vi vågar och här får vi saker att hända (mod), här blir alla Växjöbo direkt och att leva ett rikt liv utan att vara rik. Är inte det tre egenskaper som gör att man vill gå på dejt med just den här stan? Och är det inte tre härliga känslor att möta våren med?
Känslan av att det är så här det är att leva i Växjö är inget som någon enstaka människa kan bestämma, inte något som vi som kommun kan tvinga människor att vara eller tycka. Det är något som byggs upp av alla som bor och är delaktiga i ett samhälle.
Så nu förstår ni varför jag vill gå på dejt med vår stad i vår. Och varför jag inte är det minsta nervös eller orolig för att dejterna blir stela och obekväma.

Nej, jag ska lukta, se, lyssna och röra på det som Växjö har att erbjuda, jag ska känna öppenheten, ta del av kultur, mat och natur på gångavstånd och jag ska träffa modiga människor som gör saker på det sätt de tror på och lära mig av dem.
Jag hoppas såklart jag stöter på dig där ute i vårens Växjö, eller att du kanske gör som jag och tar del av allt som staden har att erbjuda i vår.

Innan jag tillsammans med er hurrar in våren vill jag läsa en dikt för er – en dikt av min favorit poet och en dikt som jag för första gången hörde för många år sedan men som på samma sätt som VÄXJÖ väckte många känslor hos mig. En dikt som för mig står för våren men också för det gröna och vår fantastiska stad VÄXJÖ.

Gustaf Fröding – ett blad
Grönt! Gott,
friskt, skönt vått!
Rik luft, mark!
Ljuvt stark,
rik saft,
stor kraft!
Friskt skönt
grönt!

Jag önskar er också en fin och härlig valborg och tillika fin dejting vår och sommar

//M

Annonser