Grattis på 5-årsdagen, torsdagstips och sköna maj välkommen!

Att Växjö kommun har utvecklats mycket de senaste åren känner vi nog alla till. Företag har expanderat och etablerats sig, universitetet växer så det knakar och bostadsområden har utvecklats både i staden och på orter i vår kommun. Men om saker och ting varit här i fem eller tio år har jag svårt att komma ihåg, kanske kan det bero på att jag varit borta från kommunen ett par år, men i alla fall.  Jag tänker på hur hur allt utvecklats de senaste fem åren och att Grand Samarkand hjälpt till att skapa ett spännande innehåll för ordet VÄXJÖ. Det omnämns ofta som bra exempel på köpcenter med fin arkitektur, bra materialval, snyggt helhetsintryck och är av många ett omtyckt köpcenter och utflyktsmål. Dessutom är det en stor arbetsplats med över 600 anställda om man räknar in alla timanställda!

5-års firandet av Grand kommer med stor säkerhet att märkas både i vår och kringliggande kommuner. En vanlig helg kommer nämligen besökarna från cirka 10 mils håll och 50 % av dessa kommer från andra kommuner än Växjö. Undersökningar visar att helgbesökarna ofta gör resan  som en utflykt där de kombinerar Grand, city, Arenastaden, simhallen eller Konserthuset. Så mitt torsdagstips får bli en utflykt till Grand! Läs mer om deras jubileum här.

Om jag blickar framåt fem år ser jag att vi genom Arenaområdet knutit ihop tre av våra sex centrum på ett fantastiskt sett – City, Grand och I11 centrum. Kittlande känsla på många sätt!

I veckan blev jag tillfrågad om var ”leksaksmuseet” fanns. Jag hade ingen aning och kände mig lite dum. Svaret var dock inte långt borta, på kommunen finns nämligen information tillgänglig om alla spännande utflyktsmål. Visste ni att Sveriges första leksaksaffär startade i Gemla 1866? Sedan dess har det tillverkats leksaker vid olika företag i bygden. Leksaksmuseet finns i ”undantagsstugan” vid Öja Hembygdsgård, där visas träleksaker tillverkade under 100 år samt fotoutställning från leksaksfabriken. Här kan du läsa mer.
Mitt andra torsdagstips får bli en utflykt till leksaksmuseet!

Att det är valborg i helgen kom inte som en överraskning men på något sätt kom den tidigare än vad min inre planerade klocka sa. Oavsett om min klocka är med eller inte så kommer vi självklart att fira den på traditionsenligt sätt, med sång, musik, tal, fackeltåg och majbrasa. Firandet inleds på Stortorget, med musik och sång av Smålandsoperan, Växjöskolornas musikkår och Växjö manskör, samt dans av Kulturama Preparandums cheerleaders. Fackeltåget med Växjö scoutkår går sedan till Växjösjön för majbål. – jag hoppas vi alla ses där så att vi kan fira in våren tillsammans!
Tid och plats: lördag den 30 maj, Stortorget kl. 20.30, Växjösjön kl. 21.40.

/M

Annonser