Reflektioner, världsbäst tennishall, Earth week och torsdagstipset såklart

Jag har fått många reflektioner kring sjösättningen av vår värdegrund. De flesta har varit positiva – både från medarbetare men också från medborgare och företagare.

Många som är anställda i företag och organisationer med stark värdegrund känner igenom sig i beskrivningen ”genom att leva vår värdegrund skapar vi en kultur som i sin tur skapar trygghet, öppenhet och transparens men också ett band mellan de anställda”. Men även en VD skrev till mig och var extra glad att vi börjat på denna resa  – hos kommunens största arbetsgivare – som denne skrev.

Vi är i början av vår implementering så det kommer att ta tid och det ska få ta tid, vilket vi måste respektera.

En hel del frågor har kommit till mig (från medborgare, företagare, medarbetare och framtidare – bland annat en familj som nu börjat packa i Stockholm för att komma till oss och följer min blogg för att få mer kunskap om vår kommun) – om min/vår triangel. Rikting/styrning , struktur och kultur – går det verkligen att förena i en kommunorganisation som är så komplex och med så många intressenter?  Jag kommer att berätta mer nästa vecka men jag lovar, det går! Att jobba med kultur, med en gemensam riktning och struktur ger förutsättningar för alla i kommunen att känna trygghet, bli engagerade och kunna ta ansvar. För det krävs en tydlig kultur, struktur/riktning och styrning för Växjö kommunkoncern – jag lovar. Men mer om detta inom mycket kort.

Ny_120608-Sodra-tennishall_10
Foto Mats Samuelsson.

 

Något helt annat – igår var jag i en byggnad som är unikt i sitt slag, just här i Växjö – Södra Climate Arena. Vi är först i världen att ha en ”passivbyggd arena”. Det kändes direkt när man kom in i , enligt mig mycket vacker och smålandsinspirerad byggnad. Året runt är det drygt 18 grader, luften är ”fri och klar” och man kan inte tro att här svettas tennisspelare dygnet runt (både proffs, snart proffs och fritidsspelare) för lukten är helt annan än många andra sportanläggningar jag varit i. Förutom en fantastisk vacker byggnad med miljö- och hålllbarhetstänk i varje litet hörn så är det högteknologiskt. Här kan man få hjälp med alla statistik kring hårdhet och längd i slag,  studs i bollen, ”studs i stegen” – ja allt får man ut efter sitt träningspass genom att  passet blir inspelat och och analyserat. Fantastiskt hjälp när det gäller att få fakta och sätta mål till sin träning.

Här hålls en hel del träningsläger (internationella och nationella) vilket gör att vi kontinuerligt har atleter/proffs här i vårt VÄXJÖ. Förutom att träna själva så förmedlar de sin egen erfarenhet som spelare och tränare både till unga och gamla. Allt för att förmedla att sport och idrott är viktigt och att bygga en bra bas med god träning för stabilitet i framtiden. Både inom idrotten men också genom studier. Det rimmar gott i Europas grönaste stad, för det vi pratar om är ju hållbarhet.  Jag förbannad mig själv att jag inte tog el-cykeln som jag brukar ha när jag ska på besök eller möten i staden – dålig planering av mig själv  gjorde att jag fick ta bilen. Kändes inte helt rätt efter mitt besök i en byggnad som står för hållbarhet i allt vad det innebär…

På tal om hållbarhet är vårt unika Earth Week i full gång. I går var jag på Linneuniversitetet där drygt 120 gymnasieelever och internationella studenter var på plats för att redovisa förslag på hur Växjö kan bli ännu grönare. Ungdomarna hade redan för en månad sedan fått reda på miljöutmaningar som kommunen har och elevernas uppgift var att försöka hitta lösningar på utmaningarna. Lösningar fanns det gott om, visade det sig. Kommunen fick massor med bra förslag från ungdomarna, om bättre avfallshantering, lånecyklar, gröna tak med mera. Nu kommer vi ställa samman alla förslag och lägga ut på vaxjo.se så fort som möjligt.
Vi hade även en samling med företag, universitetet och kommunen för att samtala kring viktiga miljöfrågor. Det blev intensiva samtal om våra transporter och hur samhället kan bli mer resurseffektivt. Det blir så tydligt en sådan här dag att många i Växjö är engagerade i Växjös hållbara utveckling.  Det här blir en användbar idébank för oss alla att just jobba med hållbarhet för oss nu men också för framtiden. Härligt!

Torsdagstipset!

Till helgen är det återvinning som är grejen!

För det första har flera av våra återvinningscentraler extra lördagsöppet. Återvinningscentralerna  Braås, Furuby, Ingelstad, Lammhult, Rottne och Åby har extra lördagsöppet klockan 10.00-13.00. På  Norremark är det öppen som vanligt på lördag mellan klockan 8.00-14.00. Och ute i Häringetorp är det söndagsöppet mellan klockan 12.00-16.00. Vädret i skrivande stund lockar verkligen till trädgårds- och garagerensning!

1-Leksakbytesaktivitet-check-in-CMYK-1200-x-675-px

Alla ni som har barn vet hur frustrerande det kan vara med en massa leksaker som blir liggande, som ingen leker med. Och hur dyrt det är att köpa nya… På lördag kommer Retoy till Växjö och stadsbiblioteket. Där kan man byta sina gamla leksaker mot andras avlagda, som blir nya och spännande igen. Det finns också plats för lek och pyssel i återbruksanda,

Lördag kl 11-14 på stadsbiblioteket alltså – det är bara att börja rensa i leksakslådorna!

/M

Annonser