Express yourself!

”Alla bär på en berättelse, alla har unika historier och minnen, som gör oss till de vi är. Detta vill vi ta tillvara genom att låta ungdomarna komma till tals och dela med sig av sina berättelser.” Så beskrivs projektet Express yourself som kickades igång under Kulturnatten i Araby park arena.

Det här är ju bara ett av de projekt för ungdomar som finns i kommunen men Express yourself har fångat mitt intresse lite extra. Syftet med Express yourself Araby är att skapa en plats där ungdomar främst i Arabyområdet med omnejd kan lära sig att uttrycka sig och vara kreativa i sitt uttryckssätt. Rent konkret kommer ungdomarna att få lära sig olika tekniker för att uttrycka sig i skrift. Varje vecka ska de få delta i olika övningar som gör det lättare att komma igång och skriva. Den 23/3 kan man få extra mycket inspiration för då gästas projektet på nytt av spoken word-stjärnan Saman Sokhanran som också var här på Kulturnatten.

Det är så extremt viktigt att ungdomar får en röst och känner sig sedda och lyssnade på. På så sätt kan de bli en del av samhället och påverka sin tillvaro. Det direkta resultatet är den glädje som ungdomarna redan har upptäckt som finns i att uttrycka sig. Personalen berättar att det varje dag kommer in ungdomar på arenan för att visa sina alster och byta idéer och tankar med varandra och personalen. Och då har projektets planerade träffar och workshops inte ens börjat ännu! Det finns alltså ett stort behov av att få uttrycka sig och bli delaktig. Förra veckan var det dags för en workshop och nu på sportlovet blir det flera tillfällen att träffas och skapa med ord.

Jag tycker det känns så stort och häftigt när vi på riktigt underlättar för människor att komma till tals. Jag ser fram emot att följa Express yourself (som drivs av Växjö kommun, Det fria ordets hus, Araby park arena och Växjöbostäder) och hoppas få ta del av de där unika historierna och minnena som gör människor till dem de är.

express.jpg

Bild från Kulturnatten när projektet startade.

/Monica

 

Annonser